Palócleves/krémes/
30 dkg /pulyka felsőcomb filé/ 4 dkg zsír, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. pirospaprika, 1 babérlevél, csipetnyi köménymag, 30 dkg krumpli, 50 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 1 evők.liszt törött bors és só
Az apró reszelt hagymát félig megpirítjuk a zsírban, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Ha ismét zsírjára pirult, beletesszük a jól megmosott és apró kockára vágott pulykacombot, megsózzuk, babérlevéllel, törött borssal fűszerezzük, és hozzáadjuk a köménymaggal együtt összezúzott fokhagymát. Az egészet fedő alatt puhára pároljuk. Mindig csak annyi lé legyen alatta, hogy le ne süljön a hús. Közben egy másik edényben gyengén sós vízben megfőzzük az apró kockára vágott krumplit, és a megtisztított zöldbabot/ez lehet konzerv is, vagy fagyasztott/ A zsírból, a lisztből rózsaszínű rántást készítünk, és a megpuhult húst, burgonyát és zöldbabot összeöntjük és berántjuk. A leve annyi legyen, mint egy sűrű gulyásnak. Jól felforraljuk, és tálalás előtt elkeverjük benne a tejfölt. /Én a jobb ízvilág kedvéért 2 db tyúkhúsleves kockát szoktam benne szétfőzni, mert a pulykának elég jellegtelen az íze/. |