Svájci Montelino-torta
15 dkg liszt
2 dkg porcukor
7,5 dkg puha margarin
5 tojássárgája
Csipetnyi só
25 dkg étcsokoládé
2 csomag csúcsos töltött praliné
2,5 dkg + 1 teáskanál cukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 ¾ dl tejszín
2 tojásfehérje
A díszítéshez 3 dkg fehér csokoládé
A forma kikenéséhez margarin, és folpack
A lisztet a cukorral, a puha margarinnal, 1 tojássárgájával, csipetnyi sóval és kb. 2 ek. Hidegvízzel sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.
Egy 26 cm kapcsos tortaforma alját margarinnal kikenünk, és kinyújtjuk rajta a tésztát. Villával megszurkáljuk, karimát kattintunk köré, majd előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Röviden pihentetjük, majd tortatálra tesszük, a karimát ismét rátesszük.
A durvára felaprított csokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk 2-3 evőkanál folyékony csokoládét az omlós tésztára simítunk, és 6 szem kivételével elosztjuk rajta a pralinékat. A megmaradt tojás sárgákat 2,5 dkg cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a maradék kihűlt csokoládét. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, majd a tojásfehérjéket is felverjük. A kétféle habot egymás után a krémbe vegyítjük. Hullámosan a tortára simítjuk, kb. 3 órára a hűtőbe tesszük.
A félretett pralinékat félbevágjuk, a maradék tejszint a maradék cukorral keményre felverjük, és csillagcsöves nyomózsákba töltjük,/már aki/ A félbevágott pralinékkal és a fehér csokoládéból forgácsokat csinálunk, így díszítjük.
Nagyon-nagyon finom! |