Mézeskalács kupolatorta
3 tojás
12 dkg cukor
5 dkg liszt
2 tk sütőpor
1!2 tk mézeskalács fűszerkeverék
2 dkg kakaópor
5 dkg étkezési keményítő
6 g színtelen zselatin
30 dkg túró
2 ek konyak, vagy 1 ek. aroma
4 ek. méz
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg mézeskalács
400 g tejszín
2 zacskó vaníliás cukor
2 ek. ribizlilekvár
tetejére kevés kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét 3 ek. hideg vízzel igen keményre verjük, és a végén beleszórjuk a cukrot. Beledolgozzuk a tojássárgájat, majd rászitáljuk a sütőporral, a fűszerkeverékkel a kakaóporral, illetve a keményítővel elegyített lisztet. Az alján sütőpapírral kibélelt 18 cm-es kapcsos tortaformába tesszük, és előmelegített sütőben 20 fokon 12-15 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Közben a zselatint beáztatjuk. A túrót konyakkal meg a mézzel ízesítjük. A csokoládét durvára aprítjuk. A mézeskalácsot szétmorzsoljuk. A zselatint feloldjuk és cseppenként a túrómasszába dolgozzuk. Felverünk 200 g tejszínt, közben beleszórunk 1 zacskó vaníliás cukrot. Beleforgatjuk a mézeskalácsot, a csokit, meg a tejszínhabot.
A piskótát két lapra vágjuk. Az alsót megkenjük lekvárral, és a masszát kupolaszerűen, óvatosan ráhalmozzuk. A másik lapot bevagdossuk a közepéig, és a túrómasszára fektetjük. A tortát kb. 2 órára hűtőbe tesszük.
A maradék tejszínt felverjük a másik zacskó vaníliás cukorral, és bevonjuk vele a tortát. Végül meghintjük kakaóporral |